love

love

Haryanie & Bazli

Daisypath Anniversary tickers

16 Jun 2013

NAN ~ intestine virus

beberapa hari sebelum kes ini berlaku, ai baru je bercakap2 dengan mak yang NAN lama dah tak sakit. dan kata mak, alhamdulillah.. dia dah sakit teruk.. sebab tulah Allah dah tak bagi sakit yang kecik2 ni. ai hanya tersenyum dan dalam hati turut bersyukur. dan inilah setiap hari ai berdoa. ai dah tak sanggup nak tengok dia sakit lagi.

12 Jun 2013

pagi tu NAN bangun awal dan sangat tak bermaya. selalunya dia akan main dan membebel sorang2. pagi tu jugak ai baru nak siapkan beg sekolah dia. dia ikut ai masuk ke bilik dia dan bersandar dekat pintu. muka masam. ai tengokkan saja. dah siap kemas beg dia, ai nak turun bawah pulak nak siapkan bekal dia. bila ai dah turun dia menangis kuat. ai naik semula dan dukung dia bawak turun. ai letakkan NAN atas kerusi, ai buatkan susu. mula2 nampak susu, NAN cakap "nanak.. nanak.." tapi ai paksa juga dia minum. dan hanya sikit je dia minum bila dia dah menjerit2 panggil "mamma.. mamma.." ai ok je. nanti dalam kereta dia mesti minum. tapi hati ai dah tak sedap sebenarnya. sebab perangai dia lain sangat.

dalam kereta otw pegi keje, dia baring je. ai bagi susu NAN geleng2 kepala. ai letak tepi je sebab ai tengah drive time tu. lepas ai punch card, ai hantar rumah pengasuh. elok je ai berhenti depan rumah pengasuh NAN dah menangis2 sambil geleng2 kepala. ai fikir sebab dia dah tak selesa. sebab pengasuh tu dah ada jaga baby. yelah.. babykan.,. mestilah masa kene lebih dengan baby. ai fikir positif. ai dukung sekejap, pujuk2 baru dia ok. tu pon tak nak senyum, tak nak salam, tak nak babai. ai sempat pesan dengan pengasuh, kalau ada apa2 call.

10.30 pagi
pengasuh sms cakap NAN tak macam selalu. makan tak nak, minum tak nak. duduk diam je. baring je. ai balas, ai datang time lunch hour. sebab ai sedang berkursus. dalam tengahari tu pengasuh call. cakap NAN demam dan muntah2. muntah banyak kali. lepas merasa makan lunch kat kursus, ai terus pegi rumah pengasuh amik NAN bawak pegi klinik yang terdekat dengan ofis. doc cakap ada tonsil dan ulser dalam mulut. ooo patutlah NAN kurang makan dan minum. hati ai berkata2.

ai hantar semula ke rumah pengasuh. ai pesan jangan lupa bagi ubat dan ikut sukatannya. ai tengok NAN memang dah tak bermaya. ok tak pe lah.. budak tak sedap badan memang macam nilah.. kita yang tua ni pon tak larat, lagilah budak2. tapi petang tu dalam pukul 3.30 pengasuh sms lagi cakap NAn muntah2 lagi. sampaikan muntah kuar air. nasib kursus habis awal. habis je kursus, ai terus amik NAN dan terus balik rumah. sampai rumah, ai mandikan NAN, bagi makan sikit, minum susu sikit, tengah ai layan cerita teduhan kasih, NAN dah tertido.

8.30malam
malam tu ai tak masak. ai masak bekal NAN esok je. lepas dah siap2 perkakas NAN, ai naik tido. ai tido awal malam tu. NAN dah memang tido, ai masih melayan IF FB Tweet member2 yang rancang nak pegi pulau awal tahun depan dan ajak ai sekali. time ni ai dah perasan NAN dah mula gelisah. tergolek2.. tapi mata pejam.

10.00malam
NAN terjaga. sambil pegang dada, dia cakap "atit.. atit..." ai tanya kenapa dia geleng kepala je. ai bangun amik minyak yu yee. ai gosok2 kat dada, perut dan pinggang dia. time ai sapu kat perut, ai rasa perut dia keras. ai cakap, NAN kembung kot. time ai sapu2 kat perut dia sendawa2 sambil terkentut2. dan NAN tertido semula.

11.30malam
NAN jaga lagi. sebab Mohammad Bazli balik. dia main2 sekejap dengan ayahnya, dan dalam main2 tu dia muntah 3 kali. penuh tapak tangan. Mohammad Bazli salinkan baju lap2 mana yang patut, then ai ajak tido semula. naik je atas katil muntah lagi. nak bawak pegi toilet pon muntah lagi. nak masuk dalam kereta muntah lagi. huh.. cemas ai tau. dah kelam kabut dah. ai kemas baju NAN masuk dalam beg. ai dah dapat agak NAN mesti kene tahan ward. tapi baju ai, ai tak bawak.

13 Jun 2013
12.30pagi
sampai je kat HTJ, ai tak dapat terus layanan. ai kene tunggu dalam 5 minit. NAN dah tak bermaya. Mohammad Bazli pegi park kereta. ai bangun dan terus cakap, "nak tunggu anak saya mati ke baru nak cek?" terus menggelabah staff2 kat situ. barulah nak datang kat ai bawak borang, bawak alat suhu demam apa segala alat. pastu nak menipukan, kat borang tu tulis masa 12.10am. ai sound tepat2 kat staff tu. "saya pon staff kerajaan. saya sampai sini pukul 12.30. saya kene tunggu 5 minit nak dapatkan rawatan. kenapa tulis masa sampai 12.15??" terus staff tadi potong time tu dan tulis masa sebenar iaitu 12.50pagi

NAN terus dibawak ke line kuning. separa kecemasan. ada 2 3 orang doc pelatih datang nak cek NAN. mana ai tau tu doc pelatih?? sah sah lah dorang pakai tag nama MMU. mestilah sedang belajar lagi kan?? ai terus bersuara, "saya nak doc betul. doc 41 pon tak pe." doc2 pelatih tu tercengang2 dan panggil doc yang incharge malam tu. datang kat ai tanya kenapa. ai cerita apa yang berlaku dan dia periksa NAN. dah last2 tu doc tadi tanya, "kenapa puan tak kasi doc pelatih cek anak puan?" ai jawab "saya dah ada pengalaman dengan doc pelatih kat sini." "pengalaman apa?" tanya doc tu lagi. "pengalaman bersalin dulu tahun 2011. saya kene induce dan ubat induce saya doc pelatih masukkan 2 biji. pastu saya kene induce tube pulak. dalam tube tu doc pelatih tak masukkan air yang cukup so jalan saya dah bukak 8 cm, tapi tube tak jatuh. masa anak saya dah lahir, doc pelatih nak tengok tali pusat anak saya, dan nurse pelatih tengah nak cuci tali pusat, dan saya dengar doc pelatih tu suruh tuang banyak2 ubat tu biar cepat kering." doc pelatih yang ada tu dok pandang sesama sendiri dan doc betul tu cakap "yeke puan. maaf bagi pihak hospital. ok tak pe. nanti saya pesan pada nurse ward doc pelatih nak tengok pesakit perlu ada doc pakar. ok puan, puan naik atas katil, kita tolak ke ward." ai naik atas katil dan peluk NAN dan terus kene tolak masuk ward.

sampai ward doc datang kat ai. tanya keadaan NAN. ai cerita lagi sekali sama macam kat kecemasan tadi. doc cucukkan jarum kat tangan NAN sebab nak masukkan air. tak sampai setengah jam, NAN tarik jarum tu dan melimpah2 darah keluar. cucuk kali ke2 doc terus bungkus tangan yang dicucuk tu. doc tu tekan2 perut NAN. dia pon cakap abdomen NAN keras. macam ada kaitan dengan usus. ai dah beristghfar dalam hati. berdoa banyak2, janganlah keluarga ai diuji lagi dengan sakit yang tak terpikul. lepas cek2 doc cakap tunggu besok keputusannya.

8.30pagi
doc ronda tulis report perkembangan pesakit. NAN pagi ni dah nampak ok sikit. tapi makan dan minum still taknak. ai lap2 je badan NAN. sebab ai tak bawa sabun mandi NAN. lepas dah tukar baju, dah tukar pempers dan wangi2, tiba2 suhu badan NAN naik. 38c. ai terkejut. terus nurse bagi ubat demam dan cek tangan yang dicucuk tu. takut2 bengkak ke apa. tapi ok je. 2 jam lepas tu, cek naik 40c. ai cepat2 bukak baju, mintak kain lampin, ai basahkan dan ai lap2kan kat badan NAN. nasib baik ai bawak semua peralatan ubat dia. ada cool fever siap. ai pakaikan dan tak sampai 30 minit cool fever tu dah kering. ai tukar lagi. lepas nurse bagi ubat demam kali kedua, barulah demam NAN dah kebah sikit.

10.00pagi
doc pakar kanak2 datang dekat NAN. cek2 dan bawak result darah dari makmal. dia cakap, still keras lagi abdomen NAN. NAN pulak dan meronta2 sikit2 sebab sakit kene tekan kat perut. dan doc sahkan bahawa NAN dijangkiti intestine virus iaitu virus dalam usus. ai terkejut sangat. dalam usus pon boleh ada virus?? ok. doc beri penerangan. virus ni boleh tersebar melalui angin, air dan makanan yang tak dibasuh dengan betul. tapi peratusan melalui angin dan makanan adalah sikit. mungkin NAN dapat dari air. sebab aikan baru balik bercuti di terengganu. ada mandi kolam, minum air kat luar belum tentu air tu dimasak atau tak. air paip dirumah pengasuh pon selalu berkarat. doc ada cakap, kalau virus ni dapat dari terengganu mesti dah sakit dari sana lagi. kenapa kene tunggu 3 hari?? jadinya doc dicide memang dari air dirumah pengasuh. memang betul pon. time ai duduk rumah sewa dulu pon, air kat taman ai tu selalu berkeladak dan berkarat. memang tak boleh masak air pastu simpan lama2. sebab nanti mesti berkeladak. doc suruh banyakkan minum air kultur yakult. yakult memang lebih menjaga usus dan perut berbanding vitagen dan dan seangkatan dengannya. ai memang suka bagi NAN minum vitagen. doc startkan NAN dengan antibiotik dan sejenis ubat untuk dia boleh buang air besar keluar sekali dengan virus2 tu. dan setiap kali NAN membuang, kalau warnanya hijau kehitaman mesti bagitau doc. sehari suntuk, NAN membuang dengan warna najis yang hijau kehitaman. esoknya dah warna biasa dan NAN kembali pulih.

14 Jun 2013
8.30pagi
NAN bangun lewat sebab malam tu dia tido lewat sikit sebab main2 dengan anak india. lepas ai mandi, turun beli breakfast, naik semula, makan, NAN baru bangun. selang 1/2 jam, doc pakar round lagi. katil pertama dia datang adalah katil NAN. doc pakar tengok keadaan NAN dah semakin pulih, minum susu dan makan pon dah boleh, terus doc bagi keluar, doc tu siap cakap, "ibu tak yah mintak2 nak keluar lagi, saya bagi keluar hari ni. tapi perlu pantauan doc lagi k. lagi 2 minggu datang balik." sentap mak nak oiii. mana tak ye, dari malam semalamnya ai doklah berxikir tepi telinga doc yang tengok NAN yang ai nak mintak keluar.hahaha tengahari tu NAN dah boleh discharge. alhamdulillah. tapi doc sangat2 pesan jaga punca makanan dan minuman anak. ai terkejut sangat anak ai boleh dapat virus ni sedangkan ai sangat jaga kebersihan sejak NAN operation mata 3 bulan lepas.


4 ulasan:

erin berkata...

alhamdulillah dah sihat ye NAN, klu anak tak sihat ni mmg risau setiap masa kan

MimahAjil berkata...

hurm...macam2 penyakit ye sekarang...kena selalu pantau dan waspada jela..Alhamdulillah NAN dah sihat dan tak melarat sakitnye...tu yang bagusnya apa hal biar bawah pantauan doctor walaupun duduk wad adalah tak best

cikPUAN einaYrah berkata...

erin betul tu.. sejak NAN operation mata tu, saya dah terfikir nak berhenti keje je. nak jaga anak sendiri.

Mimah Ajil betul tu kak. tapi dok ward lama2 pon tak best sebab cuti saya dah nak habis.. huhuhu

Rose Azadir berkata...

Salam, sy follow blog sis n sis follow blog sy yer...jemput masuk ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com untuk mendapatkan special price untuk produk Shaklee. TQ for your support.

GEROBOK CANTIK

kadang-kadang kita memerlukan pengalaman orang lain untuk membantu kita mencorak perjalanan kehidupan kita.

ANDA TETAMU YANG KE BERAPA?