love

love

Haryanie & Bazli

Daisypath Anniversary tickers

13 Mac 2015

ada FB, BLOG, INSTA dan lain-lain untuk apa??

Assalammualaikum

hari selasa lepas (10 Mac 2015) ada checkup NAN kat Peads HKL. sambil2 tunggu number giliran yang maha lama tu, NAN pulak dah hilang masuk taman permainan, ai pulak sibuklah on FB dan Insta. sebelah ai time tu ada sorang kakak yang dah ala2 makcik. 

bila dia nampak ai dah mula simpan hp, dia tanya, "dik, adik ada fb dan Instakan? adik ada semua tu untuk apa ye?" ai pulak terpinga2 dah kenapa dia tanya macam tu. ai po jawab, "ye kak" kenapa?" kakak tu senyum. "kenapa adik ada benda tu semua?" makin pelik ai dengan pertanyaan dia.

ai : kenapa akak tanya macam tu?

kakak : saja je dik. sebab akak tak da benda tu semua. tak ada masa akak nak buat benda tu.

ai senyum je bila dengar dia cakap. 

ai : tak per lah kak. benda ni pon untuk suka2 je. bukan wajib pon kak. 

kakak : tapi kenapa adik ada benda tu semua?

ai : saya?? kalau saya, saya buat semua ni sebab saya nak anak saya tengok semula apa aktiviti saya masa sekarang. sebab bila saya dah tua nanti, mesti saya tak ingat semua apa aktiviti saya. apa saya buat. tak pon, kalau esok lusa saya mati, anak saya tahu betapa sayangnya saya dengan dia. dia keperluan utama saya."

kakak tu senyum lepas tu tepuk2 tangan ai.

kakak : betul jugakkan dik. mana tahu, kalau jap lagi Tuhan tarik nyawa akak, akak dah tak sempat nak cerita semua dengan anak2 akak. maknanya akak kene adalah ni.

ai : tak per lah kak. benda ni bukan keperluan pon. itu bagi pendapat saya. bagi saya, itulah sebab utama kenapa saya ada semua ini.

...............

lepas jumpa doc, dah naik angin dengan doc, nak bertekak gaduh segala siap dalam bilik doc tu, balik, kene hadap jem pulak. macam manalah orang KL boleh hadap jem hari2 macam tu. tabah sungguh. hahaha

sambil hadap jem tu, ai terfikir semula apa yang ai cakap kan dengan kakak tu. itulah sebabnya kenapa ai mula pandai menulis blog walaupun 3 4 bulan sekali ai buka blog sekarang ni. 

...............

satu hari nanti, bila NAN dah besar, dah matang dengan hal duaniawi ni, ai akan bagi semua password ai pada dia. andailah satu hari nanti ai mati, dia akan tahu betapa sayangnya ai pada dia. betapa pentingnya dia dalam hidup ai. cerita seawal hari pertama ai tahu dia ada dalam rahim ai, sampailah ai dia lahir. dari pembedahan pertama mata dia, biarlah dia tahu betapa sayunya hati ai melihat keadaan dia. 

dia juga akan tahu perjalanan cinta ai dengan ayah dia. macam mana perih jerihnya nak hidup di dunia yang penuh dengan cabaran. gambar2 akan menjadi kenangan dia, akan dia lihat setiap detik saat dia membesar. apa yang ai update di status FB. dia akan tahu semuanya.

......................


Tiada ulasan:

GEROBOK CANTIK

kadang-kadang kita memerlukan pengalaman orang lain untuk membantu kita mencorak perjalanan kehidupan kita.

ANDA TETAMU YANG KE BERAPA?