love

love

Haryanie & Bazli

Daisypath Anniversary tickers

25 Jun 2014

penyakit sesajer & mak dah mula selalu tak sihat

Assalammualaikum

lately ni ai memang selalu sakit. kejap kang sakit kepala lah, kejap kang selsema la, kejap kang demam lah, kejap kang period pain lah. bukanlah nak merungut, ai sedar ini semua bahagian ai. tapi kadang2 tak terhandle dengan diri sendiri sakit, dengan anak sakit. harapnya sepanjang ramadhan yang akan menjelma ni ai dan NAN sentiasa sihat walafiat hendaknya.

sebenarnya ai dah mula selalu tak sihat sejak awal tahun lagi. dengan period tak teratur, dengan salah makan sikit mesti cirit birit, migrain dah makin kerap datang dan pergi. ai jenis manusia yang memang tak akan ikutkan kehendak sakit. terbaring melayan sakit, uihhh itu memang bukan ai. makan ubat pon sama. kalau tak betul2 sakit, memang susah ai nak makan ubat. sebab tulah, kalau ai cakap ai MC, esoknya ai keje, mesti orang lain akan eh? eh? betul ke??

tapi sejak akhir2 ni, ai memang selalu sakit perut. sakit sangat. rasa macam orang nak bersalin, tapi baby tak nak keluar. perut asiklah mengeras, menegang, menyucuk. kadang2 malas dah nak layan sakit tu. tapi bila dah selalu kene sakit macam ni, buatkan ai terfikir. adakah sebab fibriod ai tu? mula2 ai tak rasa sebab fibriod tu, tapi lepas ai baca simptom2 fibriod ni membuatkan ai beralah untuk pergi scan.

13 Jun 2014
ai pegi scan kat klinik panel. doc tanya ai, time mengandung ai ada fbriod ke ai jawab ada. doc tunjukkan benda bulat betul2 sebelah rahim ai. ukur lilit 3 - 4 cm. doc minta buku mengandung ai dulu. nasib baik ai memang simpan dalam kete. bulan2 terakhir ai mengandungkan NAN dulu, fibriod ai mengecut dengan sendirinya. dan time tu doc ada cakap kemungkinan bendalah tu akan membesar, dan ai tak sangka ianya akan membesar dalam kadar waktu sekarang ini. doc bagi ubat tahan sakit dan ubat memperlahankan tumbesaran ia.

seminggu menaanggung sakit. tapi buat2 tak sakit. kerja seperti biasa, layan perasaan bersama anak tercinta. ai berharap ia akan mengecut kembali. bila datang sakitnya tu, sampaikan ai boleh menangis. ai teringat mak kawan ai pegi umrah. ai pesan kat dia minta tolong mak dia belikan air zam zam. ai sanggup bayar berapa pon. in shaa allah seminggu puasa, mak dia balik. 

22 Jun 2014
ai dah rasa sakit dari pagi sebenarnya. tapi melayan NAN mandi kolam, dan tolong mak ai buat keje rumah, sakit tu macam tak terasa sangat. bila dah sampai waktu petang, makin menjadi2 pula,. dengan sakit2 tu gigih drive kete pegi ke panel sekali lagi. scan macam biasa. ai ceritakan semula pada doc sebab ai pegi panel kat senawang. ia dah makin besar. ukur lilit dah 4 inci. doc terus rujuk ai pegi HTJ. kalau dah refer ke hospital, biasalahhhhh dari pagi sampai ke tengahari hanya menunggu nombor saja. bila dah jumpa doc, sekejap je jumpa. suruh datang pagi esok. esoknya ai tak boleh datang pagi, sebab ada checkup mata NAN di HKL. so doc suruh habis urusan di HKL, terus ke HTJ pulak. 

23 Jun 2014
dah kunci jam bangun awal, tapi tetap lambat. lepas2 subuh, terus kejutkan NAN. lepas semuanya siap, ai keluar rumah jam 6.15 pagi. sampai tol sungai besi tepat jam 7. nak sampai ke HKL tu, ya allah.... 2 jam tempuh jem. sudahlah kereta manual, kejang2 kaki dok main break and clash. dah sampai HKL pula, nak cari parking bukan main susah. tak taulah masalah ni akan selesai bila. 3 kali pusing HKL, akhirnya dapat jugak. tupon block sikit kete orang. pepandai korang lah nak keluar nanti macam mana. ai letakkan number phone ai kat dashboard kereta. sekadar prosedur saja. kalau adalah orang call suruh alihkan kereta, memang tak akan ai datang. sebabnya dari parking nak ke klinik pakar tu adalah jauh sangat. 

bila jumpa doc mata NAN, lagi bertambah risau. walaupun NAN aktif begitu, tapi ada cerita lain yang membuatkan ai jatuh terduduk tersungkur. nanti ai cerita lain. :'(

selesai urusan NAN, berdesup ai terus ke HTJ. dah jumpa doc, terpaksalah scan lagi sekali. ada penerangan lagi terperinci untuk ai. NAN time ni tido dalam stroller. apa yang doc tanya, kesemuanya ai angguk dan jawab ya. hati bertambah2 runsing.

doc : period awak tak teratur? (ya)
doc : selalu tak sihat? (ya)
doc : selalu rasa sakit di bahagian bawah perut? (ya)
doc : selalu mengalami urine kotor (ya)
doc : bila period, mesti melebihi 15 hari? (ya)
doc : pernah mengandung, tapi lepas beberapa bulan ianya gugur? (ya)
doc : itulah simptom2 awal yang menandakan fibriod makin membesar.

reaksi ai? ai tertunduk tenung wajah NAN. sedih. apa penyelesaiannya doc?

doc : operate untuk buang. itu saja penyelesaiannya. kalau tak dibuang, awak hanya bergantung dengan ubat, ia makin membesar. see, dalam seminggu lebih ia dah membesar 4 inci setengah. betapa aktifnya dia. 

operate? memang tak akanlah. NAN kecil lagi. nanti siapa nak bawa pegi checkup mata dia? siapa nak letakkan ubat kat mata dia? siapa nak suapkan dia ubat? siapa nak jaga ai nanti? mak? mak pon dah mula selalu tak sihat. kita tangguhkanlah dulu doc sehingga anak saya besar dan boleh uruskan dirinya sendiri.

doc : boleh. tapi apa2 terjadi atas tanggungjawab sendiri. saya faham. bukan mudah kita sebagai ibu nak buat keputusan walaupun ada suami. tak semua suami yang boleh buat kerja sama dengan isteri. tapi awak juga perlu tahu risiko2nya. awak memang susah nak pregnant. sebab ia betul2 sebelah rahim. awak juga mungkin akan mengalami bleeding. sakit juga akan berpanjangan. kalau awak tak nak buat sekarang atau dalam masa 2 3 bulan ini, awak perlu bertahan dengan ubat tahan sakit dan ubat melambatkan pertumbuhan ia.

tak perlah doc. selagi ai mampu ai akan bertahan. boleh tak, bukan main panjang jela penerangan dia, ai jawab tu je. dah tak boleh fikir. selesai semuanya, bawa NAN pegi makan, layan kerenah dia main kat playground, balik rumah mak, tengok muka mak, tetiba sebak menangis.

ermmmm ai perlu berfikir panjang dengan keputusan ini.. uolls doakanlah ye, semuanya baik2 saja. bye!!

1 ulasan:

eray ayang berkata...

insyaallah ada jalan penyelesaiannya, iskhtiharoh, Allah akan tunjukkan yang terbaik

moga kamu dan keluarga terus sihat2 saja

http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/06/5-sebab-shaklee-bisnes-dari-rumah.html

GEROBOK CANTIK

kadang-kadang kita memerlukan pengalaman orang lain untuk membantu kita mencorak perjalanan kehidupan kita.

ANDA TETAMU YANG KE BERAPA?