love

love

Haryanie & Bazli

Daisypath Anniversary tickers

28 November 2010

JoM MaIn MaSaK-MaSaK!!

Assalammualaikum semua!! hope semuanya sihat okey!! Jom main masak-masak.. :) hehehe
Hari rabu lepas entah apa mimpi, macam teringin sangat nak makan roti roll sardin.. sebenarnya dah beli, tapi biasalah.. tak semua orang yang memjual ni mengikut citarasa pembelinya..

so, habis saja kerja kat ofis, terus je serve internet cari resepi roti roll sardin. Resepi mudah ni pon nak tengok resepikan?? Ermmm saya ni bukanlah seorang wanita yang pandai memasak. tapi saya sedia belajar. :) Jadi buat apa nak malu cari resepi walaupun hanya nak buat roti roll sardin.

Alamak!!! tak sempat nak snap gambar cara pemprosesannya. ermmm tak terdetik pon nak masuk dalam diari blog saya ni.. tapi entah macam mana tergerak hati nak snap pic setelah separuh jalan siap..

*sebenarnya buat lapan roll.. empat dah masuk kuali.. ni yang tinggal giliran.. telah dirollkan bersama sardin..

next...




haaaaa ni lah yag dimasukkan dalam kuali.. tengah syok2 goreng, tiba-tiba POOOOP!!! minyak meletup. terkena muka sikit dan tangan sikit.. kat tangan ada bekas, nasib baik kat muka tak ada.. kalau tidak, jatuh lah saham i.. hahaha

the last!!



jeng... jeng... jeng.. haaaa nilah hasilnya.. ROTI SARDIN ROLL.. 
Sangat sedap bagi tekak saya rasa.. hahahahha dah naik perasan dah ni sebab dah berjaya!!

bagi mereka yang ingin mencuba, kat sini saya kongsikan resepi ya okey..


1 tin sardin (apa-apa jenis pun boleh)
beberapa biji cili padi tapi pada mereka yang suka pedas, tambahlah kuantitinya
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
tepung gandum + sedikit air untuk dijadikan gam
3 biji telur ayam
dan yang paling penting mestilah perlu ada roti..

cara buat:
bawang merah + bawang putih + cili padi = dihiris nipis
sardin = dihancurkan menggunakan garfu
tepung gandum + sedikit air (jangan terlalu pekat dan cair) = untuk dijadikan gam pelekat
telur ayam dipukul hingga kmebang
roti perlu dilenyekkan nipis
panaskan minyak

setelah semuanya telah di campurkan di dalam mangkuk, sardin telah sedia untuk diletakkan di atas roti dan digulung perlahan. Dihujung penggulungan, letakkan tepung gamdum tadi sebagai pelekat. celupkan kedalam telur dan bila minyak telah panas, ianya sedia untuk digoreng..


:) selamat mencuba kawan-kawan..

Tiada ulasan:

GEROBOK CANTIK

kadang-kadang kita memerlukan pengalaman orang lain untuk membantu kita mencorak perjalanan kehidupan kita.

ANDA TETAMU YANG KE BERAPA?